Американскиот шампион Citabria

Авионот за прв пат е произведен далечната 1964 год. и сеуште се произведува. Тој е лесен, едномоторен клипен авион, двосед, со фиксен класичен стоен трап, т.е. со две главни тркала напред и едно мало на опашката.

Наменет е за влечење едрилици, обука за летање, набљудување, извидување и лична употреба. Способен е да издржи акробатски напрегања од +5g до -2g. Оттаму неговото име напишано наопаку се чита “Airbatic”.

Како погонска единица користи мотор Lycoming O-360 со јачина од 150КС. Максималната брзина му е 209km/h, а брзината на крстарење е 200km/h. Има долет од 761km, а плафонот на лет му е 5.200m.

Во составот на АК Скопје во употреба досега се наоѓале два авиона Citabria модел 7GCBC Explorer кои се користеле најчесто за влечење едрилици. Во моментов аеро клубот располага со една Цитабриа која во истиот се користи од 1972 година.